En farlig dom

Många har reagerat på domen mot rallyföraren som nästan körde ihjäl Malin Blom på Stadsgårdsleden tidigare i år. Trots vårdslöst beteende och medvetna försök att undvika rättvisan dömdes han bara till 24 000 i dagsböter. Skadeståndsanspråken ogillades helt av rätten som inte ansåg att han uppträtt vårdslöst i trafiken.

Ja, du läste rätt. Förmodligen kommer det kosta mer att reparera bilen än att betala böterna. Svensk rättvisa i ett nötskal.

Det här är en farlig dom. Det jag reagerar på är inte olyckan i sig. Fotgängare och cyklister blir påkörda ibland. Sådant händer, även om det inte är acceptabelt. Men även den mest ansvarsfulle förare kan slarva och vara ouppmärksam.

Men hur ansvarsfull är då den här killen? Vi ska se:

  • Han körde för fort.
  • Han körde i ett kollektivtrafikfält.
  • Han körde eventuellt mot rött.
  • Han avvek från olycksplatsen.
  • Han försökte undanröja bevis genom att först gömma bilen under filtar, varefter hans kompis bogserade den till en verkstad på andra sidan stan för att få skadorna åtgärdade.
  • Han skyllde ifrån sig på en okänd Mollgan-förare som hade ”lånat bilen”.
  • Han skyllde därefter på kompisarna som var med i bilen vid olyckstillfället.

Med sådana värderingar ska man inte få köra bil överhuvudtaget. Oansvarigt, fegt och farligt för omgivningen.

Problemet jag i första hand ser är dock hur den här domen kan påverka beteendet bland andra. Tingsrätten säger dels att man som cyklist i princip är rättslös, och dels att man bara riskerar böter om man som bilist kör vårdslöst. Liksom att ribban för vad som betraktas som vårdslöshet läggs väldigt högt. Den här killen dödade nästan en annan människa, men tingsrätten menar att hans körning ”inte har inneburit att 25-åringen har gjort sig skyldig till något medvetet risktagande eller att han i väsentlig mån har brustit i omsorg och varsamhet i trafikbrottslagens mening.”

Inte? Den ledde till att han i hög fart körde på en cyklist som överlevde tack vare ren tur (och kanske hårt virke). Som kanske får men för livet. Är inte den logiska kullerbyttan väldigt uppenbar?

Jag hoppas att åklagaren väljer att överklaga. Annars blir det ett farligt ”prejudikat” som gör den som cyklar i princip rättslös i trafiken. Jag hoppas att det även leder till att lagen ses över, liksom systemet med nämndemän.

Om målet inte överklagas eller beviljas prövningstillstånd hoppas jag att Malin Blom stämmer killen privat för att få ut skadestånd.

Blir det så är mitt förslag att någon startar en insamling för att täcka kostnaderna för en sådan process så att det blir riskfritt rent ekonomiskt.  Alla som cyklar och/eller vill att cyklister ska kunna känna sig trygga i trafiken borde i så fall delta i det hela, eftersom det målet blir väldigt viktigt rent principiellt.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.