Kan vi avsluta debatten om Slussen nu?

Idag kom ett glädjande men kanske inte helt oväntat besked: Miljöpartiet röstar ja till nya Slussen på sitt medlemsmöte. Därmed står alla partier i Stockholms stadshus eniga om att den ska byggas.

OK, nästan alla. Alla utom Sverigedemokraterna, men eftersom de är populister lovar de vad som helst om de tror att de kan vinna röster.

Men kommer motståndarna acceptera utfallet?

Jag tror inte det. Röstsiffrorna blev 73% (215 röster) för och 27% (78 röster) emot nya Slussen. I mina ögon är det ett ganska tydligt utfall. Men RORUSarna, som jag kallar dem (akronym för Rädda Och Rusta Upp Slussen), har redan sina förklaringar.

Den vanligaste är att röstresultatet bör betraktas som ogiltigt eftersom bara 12-13% av Miljöpartiets medlemmar i Stockholm deltog. Om fler deltog skulle fler rösta emot nya Slussen, tycks logiken vara. En annan förklaring är att de som röstat för är ”oinsatta” och ”okunniga”, kanske pga att de/vi är ”för unga” för att förstå frågan. Ingen av förklaringarna håller dock.

Var deltagandet för lågt? Nej.

Till att börja med var det låga deltagandet en del av RORUSarnas plan. De flesta är nämligen inte ens miljöpartister, utan har gått med i partiet enbart för att kunna påverka frågan om Slussen. Detta beror på att MP är förhållandevis litet, och att alla medlemmar får delta i dessa omröstningar. Det är verkligen skön ironi i att deras egen taktik slog tillbaka med dem. De hade hoppats på att kunna vinna en knapp majoritet om bara medlemmarna som var med på mötet rent fysiskt fått rösta, men så visade det sig att det gick att rösta via nätet eller post också. Och då förlorade de stort.

Och är de som röstade ja okunniga? Nix, inte det heller.

Det är en myt de lever på i bevararlägret. Att bara de är insatta nog att förstå frågan. I själva verket är det tvärtom. Det är i regel väldigt okunniga. Deras huvudargument är att nya Slussen byggs för ökad bilism, när det i själva verket handlar om en minskning till en tredjedel av dagens kapacitet. En annat argument är att Slussen går att renovera, fast det är fastslaget att konstruktionen är bortom all räddning. Ett litet omnämnande förtjänar även en jämförelse som en RORUS gjorde idag med tornet i Pisa, som enligt denne ”byggdes 100 e kr och också är i betong” – förutom att det råkar vara byggt i sten. Och samtidigt som domkyrkan i Uppsala. Dvs mellan 1100- och 1300-talet…

Så ser alltså RORUSarna ut. Okunniga människor som försöker påverka frågan genom att sätta demokratin ur spel och kapa frågor för mindre partier. Samtidigt skriker de i högan sky om att processen är odemokratisk och att de som har ”fel åsikter” är okunniga.

Så snälla RORUSar, lägg ner nu. Ni har nått vägs ände. Det här var den sista chansen ni hade att påverka frågan. Och om ni tror att ni genom att rösta på SD i nästa val kan fortsätta att påverka frågan måste jag nog göra er besvikna. För det första kommer inte SD att få mer inflytande för att 78 arga fd ”miljöpartister” (som egentligen aldrig varit miljöpartister) röstar på dem i valet. För det andra kommer SD förmodligen att svänga nu när de sett hur litet intresset är för frågan, och hur opinionen ser ut bland de som faktiskt är intresserade. De är ju populister, som sagt. Stockholmspartiet gick dessutom till val på att stoppa nya Slussen, och fick en halv procent av rösterna.

Dessutom borde kanske Cecilia Obermüller som varit drivande inom Miljöpartiet för att stoppa nya Slussen kanske fundera lite över sin framtid inom partiet. Hon tog initiativet till omröstningen, och bara 78 medlemmar röstade med henne. Representerar hon ens sina väljare längre? Den gamla 68-generationen kommer kanske hädanefter att bli känd som 78-generationen?

Hur som helst har ni förlorat. Försök inse det och lägg ner nu.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.