Inga gated communities i Sverige!

Igår diskuterades gated communities – som kallar GC i den här texten – i SVT Debatt. På svenska kallas de ”grindsamhällen”, till vilka vem som helst inte har tillträde. En del av debattdeltagarna var för, en del var emot. Ingen av dem verkade dock veta vad ett GC faktiskt är. Så jag tänkte förklara det här.

Personligen tyckte jag att det var en ganska ointressant diskussion. Dels för att det inte finns några GCs i Sverige, aldrig funnits några och troligtvis inte heller kommer skapas några och dels för att deltagarna som sagt inte verkade veta vad ett GC faktiskt är.

Så vad är det då fråga om, och vad diskuterade de egentligen?

Å ena sidan hade vi entreprenören som pratade om (läs: sålde in) sitt koncept för ett kommande GC liksom den orolige farbrorn som berättade om hur de med stor framgång förvandlat sitt område till ett GC.

Å andra sidan hade vi de som av olika skäl var emot GCs i Sverige. Däribland Gert Wingård, som är ett ganska tungt namn. Ett annat tungt namn som dock inte syntes i studion hade kunnat vara YIMBY, men vi valde av olika skäl att tacka nej till att delta i programmet.

Men för att börja i rätt ände, vad är egentligen ett gated community?

I korthet kan konceptet beskrivas som ett utochinvänt fängelse. Dvs att de laglydiga medborgarna låser in sig och lämnar buset utanför. Detta för att kunna leva någorlunda trygga liv. Man bygger samhällen eller stadsdelar som är inhägnade med stängsel och taggtråd, bevakas av beväpnade vakter och som man bara kan komma in i via inpasseringskontroller där vakterna säkerställer att man faktiskt har rätt att vistas där.

Området har en viss servicenivå som gör att den som bor där inte i onödan behöver ta sig utanför det. De som gör det är i regel välbärgade människor som åker till arbetet i låsta och inte helt sällan skottsäkra/bepansrade bilar och med eskort av livvakter. Deras makor är i regel hemmafruar och håller sig hemma, deras barn går i skola inom området och när makor/barn ska ut i den osäkra världen utanför reser de också i regel med livvakter. Genom att leva på det sättet minskar risken för att bli mördad, kidnappad eller rånad i sitt eget hem, eftersom det finns ett skalskydd som omgärdar hemmet. Polisen är ofta korrumperad och inte till någon hjälp, och dessutom för långt borta för att hinna ingripa om någonting händer, så då blir det vaktstyrkans jobb istället.

Nej, det är inte Sverige vi talar om. Vi har ingen sådan brottslighet, så därför har det aldrig funnits något behov av GCs i vårt samhälle. Sverige är ett tryggt och fungerande samhälle där vi låser in brottslingarna istället för de laglydiga medborgarna.

Vi talar alltså om länder med svår brottslighet som t ex Sydafrika eller Colombia. Länder där rånmord och kidnappningar i det egna hemmet hör till vardagen. Länder där du låser bilen så fort du har satt dig i den för att ingen ska ta sig in i den. Och bilen är förstärkt. Kanske har den specialdäck som går att köra i flera mil även om de blivit punkterade.

Att då höra den här diskussionen om ”gated communities” på hemmaplan känns bara löjligt. Både åsikterna hos de som pratar sig varma för konceptet, och hos de som dissar det. För det varken finns eller planeras några GCs i Sverige. Jo, visst är det här inhägnade området i Malmö avspärrat för obehöriga, och visst är det här planerade området med sjönära läge otillgängligt för alla utom de boende. Men det är inga grindsamhällen/GCs. Det krävs liksom mer än en grind och stängsel eller väggar som håller obehöriga ute.

Varenda fastighet i Stockholms innerstad har en låst port som gör att man inte kan promenera rakt in på innergården om man inte är behörig. Men hur många av dessa påstådda grindsamhällen i Sverige är verkligen GCs i ordets rätta bemärkelse? Hur många av dessa områden har beväpnade vakter som skjuter inkräktare? Hur många har egna butiker och skolor innanför stängslen?

Alltså, det är ju vanliga bostadsrättsföreningar vi talar om!

I viss mån är det en ickefråga. Men samtidigt finns det ett par intressanta aspekter av det hela. Dels att det i viss mån handlar om vilseledande marknadsföring, eftersom det som i Sverige säljs in som ”gated communities” inte kan erbjuda det som riktiga sådana i andra länder erbjuder. Det finns inget kundunderlag. Få har råd att bo så, och av dessa är det en försvinnande liten del som faktiskt vill göra det – det finns helt enkelt ingenting att skydda sig mot, och våra ”GC light” kan inte heller erbjuda den säkerhet som de påstår. Lagen tillåter det inte i Sverige.

Vad det handlar om i Sverige är snarare en form av livsstilsboende för människor som är rädda för det mesta. För människor som inbillar sig att det finns ett hot. En av deltagarna berättade hur ”tryggt” deras inhägnade område var, eftersom ingen obehörig kunde ta sig in och pissa i rabatten ungefär. Ja, om det är det mest allvarliga som kan hända så funkar det nog med ett svenskt låtsas-GC.

Men om riktiga brottslingar som verkligen är ute efter att ta sig in hos någon försöker ta sig in har dessa områden ingen trygghet att tala om. En grind forcerar man lätt med rätt verktyg. Likaså en port eller lägenhetsdörr. Man gör det på kort tid. Och väktarna som kanske dyker upp kan inte göra någonting mot beväpnade kriminella, eftersom de själva är beväpnade med batonger och ev. pepparsprej.

Alltså, att flytta till ett påstått gated community i Sverige är ungefär som att hänga upp vitlöksknippen i lägenheten för att hålla vampyrer borta. Är det tack vare vitlöken vampyrerna inte dyker upp? Eller för att det faktiskt inte finns några vampyrer?

Vad det handlar om är ett sätt att profitera på människors rädslor genom att erbjuda påhittad trygghet och skydd från inbillade hot.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.