SvDs och Elisabet Anderssons journalistiska haveri

Svenska Dagbladets och deras krönikör Elisabet Anderssons korståg mot nya Slussen är ett långdraget journalistiskt haveri, som för varje artikel tar sig allt mer bisarra former. Nu har de tagit steget från vinklat och oseriöst till rent vilseledande och vill få oss att tro att politikerna som beslutat om Slussen inte haft koll på vad de gör.

Det handlar alltså om ett ”avslöjande” den här gången. SvDs grävande krönikör har hittat någonting graverande. Det kan vi läsa redan i ingressen.

Men inte alla av de politiker som fattade besluten förstod vad de sa ja till, säger de i dag till SvD.

Det är en intressant formulering. Vilka är de politiker som träder fram och erkänner sitt misstag? Tja, ingen alls, faktiskt. Uppgifterna kommer nämligen inte från politiker som röstat ja till att fortsätta med projektet. De kommer från två Slussen-motståndare inom Miljöpartiet, nämligen Lennart Tonell och Cecilia Obermüller. Som inte själva varit med om att rösta ja till nya Slussen.

Så hur kan då SvD påstå att ”de” säger att ”de” inte varit insatta?

Visserligen får Obermüller ett halvt rätt för sitt påstående. Det finns politiker som är dåligt insatta i frågan. Hon är själv en av dem. Å andra sidan är hon emot nya Slussen. Tomas Rudin var under sin tid som politiker också känd för att vara dåligt insatt i frågan. Samt motståndare till nya Slussen. Sverigedemokraterna är emot nya Slussen och extremt dåligt insatta. Så illa att de inom SD tror att plan B innebär en ”renovering” av dagens Slussen.

Så visst finns det okunniga politiker. Och de är emot nya Slussen.

Huvudfrågan är dock vad Elisabet Andersson vill åstadkomma.

EA är känd motståndare till nya Slussen. Hon har aldrig skrivit någonting sakligt i den frågan. Än mindre någonting positivt. Men nu börjar det spåra ur totalt. Är hon kanske så frustrerad över sina ständiga misslyckanden att påverka opinionen och politikerna att hon börjar tappa greppet? Är det därför hon blir mer och mer extrem i sina försök att få folk att förstå att de inte får vara för nya Slussen?

Oavsett vilket slår det tillbaka mot både henne själv och mot Svenska Dagbladet. SvD har i princip ingen trovärdighet kvar i stadsbyggnadsfrågor. Inte för att de har en negativ inställning, för det får man ju ha. Deras trovärdighetsproblem beror på bristande objektivitet. Trovärdigheten försvann när de övergav den objektiva journalistiken för att istället sprida myter, felaktigheter och lögner om nya projekt, liksom för att de fokuserat hårt på att bara låta negativa röster komma till tals i debatten. Ingen konspirationsteoretiker har för galna åsikter om åsikterna är emot någonting som ska byggas. Nej, SvD, ni är inte seriösa längre.

Om jag vore SvDs chefredaktör – eller på annat sätt ansvarig för innehållet – skulle jag ägna en del tid åt självkritisk reflektion. Den växande misstron mot etablerade nyhetsmedier och journalister är ett växande problem. Allt fler ratar traditionella massmedia med journalistiskt material till förmån för så kallad ”alternativmedia”.

De vänder sig istället till hatbloggar som Avpixlat och Nyheter idag för att få information. Trots att dessa webbplatser överhuvudtaget inte förmedlar korrekt information utan hårt vinklad propaganda. Visserligen är lejonparten av deras målgrupp obildade och fördomsfulla människor som vill ha sina fördomar bekräftade. Men nu börjar de bli lite väl många. (Och de har rösträtt.)

Är det då så klokt att låta enskilda krönikörer och journalister bedriva privata och osakliga korståg som gör att mer bildade och kritiskt tänkande läsare också tappar förtroendet för tidningen? Jag känner ingen människa som är insatt i och intresserad av stadsbyggnadsfrågor som upplever Elisabet Andersson som en seriös journalist. Detta trots att många av dem hör till SvDs målgrupp och har väldigt höga tankar om tidningen i övrigt.

Tänk på det, SvD. Det krävs hårt arbete av många människor under lång tid för att bygga upp ett förtroende. Men en enda människa kan på kort tid rasera det. Vill ni gräva fram verkliga problem?

Eller vill ni kanske gräva er egen grav som trovärdig nyhetskälla?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.