DN som megafon för foliehattarna?

Nu i helgen publicerade DN ett inlägg av en antivaxxare på DN Åsikt. Jag blev väldigt förvånad när jag läste den. Inte av innehållet, utan över det faktum att den faktiskt fanns att läsa på en webbplats som tillhör landets största morgontidning. Sedan togs den bort, vilket jag ser som ett klokt beslut. 

Men sedan då? Jo, idag dök en debattartikel upp på DN Debatt. Dvs i DNs riktiga debattdel. DN Åsikt är i första hand är en slasktratt för debattartiklar som annars skulle förpassas till papperskorgen, så där kan man hitta en del märkliga artiklar. Men DN Debatt? DN Debatt uppfattas som – eller är – seriöst. Därför tycker jag att det är allvarligt att de publicerade artikeln.

Artikeln i fråga går ut på att vi i skolorna ska börja lära ut kreationism vid sidan av evolutionsteorin. Alltså, religiösa galenskaper som fullständigt saknar vetenskaplig grund och är rena åsikter och fantasier. Galenskaper som gör gällande att någon (skaparen) skapade världen, och att den samlade vetenskapen har fel. Dvs samma åsikter som för några sekler sedan inte fick ifrågasättas, och som ledde till att många av dåtidens vetenskapsmän fängslades eller avrättades. Just därför att de ifrågasatte.

Det var ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia som få vill se upprepas.

Vi har i västvärlden länge varit förskonade från religiöst förtryck. Vetenskapsmän och forskare har kunnat verka öppet utan att bli förföljda av kyrkan, som alltid sett vetenskap och kunskap som ett hot eftersom de föder tänkande människor som ifrågasätter. Tänkande människor som ifrågasätter slutar ofta lyssna på kyrkan. Det leder i sin tur till att kyrkan – som bygger sin existens på skrämselpropaganda och hot om vad som händer efter döden om man inte fogar sig efter den – förlorar sin makt. Därför vill kyrkan hindra människor från att bli för kunniga och ifrågasättande.

Nu är visserligen inte kreationism och intelligent design i sig några direkta hot, vilket en kompis mycket riktigt påpekade. Normala människor tar i regel inte sådana stolligheter på allvar, och om de gör det så orsakar det ändå inte någon större skada. Antivaxxare är dock ett betydligt större problem, eftersom deras beteende (att vägra vaccinera sina barn för att de tror att det är fråga om någon slags konspiration) kan leda till utbrott av epidemier av sjukdomar som inte borde drabba det moderna samhället.

Så varför stör jag mig då på att DN tog in den här artikeln?

Det handlar om avtrubbning. Om att man genom att ta in sådana artiklar ökar gemene mans tolerans för vissa galenskaper, vilket leder till att fler galenskaper tolereras. Idag accepterar vi kreationism. Imorgon accepterar vi konspirationsteorier som gör gällande att barn inte ska vaccineras. Sedan börjar vi kanske acceptera rasbiologi och att människan består av högre och lägre ”raser”. Därefter blir kanske åderlåtning eller lobotomi accepterat inom vården, eftersom det finns människor som tycker att det är OK.

Just därför har inte dessa irrläror någonting att göra i vare sig skolan eller seriösa morgontidningar. Skolan ska stå på en stabil vetenskaplig grund. Skolan ska lära ut att 2+2=4, även om det finns människor som inte kan räkna och tycker att det borde bli 3 eller 5 istället, och sedan kräver att ”även deras syn på saken” ska lyftas fram i skolan. Skolan ska lära ut det som vetenskapen kommit fram till. Inte åsikter som råder inom olika trossamfund och religioner. Postmodernisterna må anse att det inte finns någon absolut sanning, men det betyder inte att vi kan släppa alla krav på vetenskaplighet bara för att någons tro säger någonting annat. De barn som går i skolan idag är de vuxna som i framtiden ska ta hand om oss som är vuxna idag när vi blivit så gamla att vi inte själva kan ta hand om oss eller samhället. Vill vi att de barnen ska lära sig någonting om verkligheten, eller att verkligheten inte finns utan alla svar finns i en tjock sagobok som ligger bakom miljontals människors död genom historien?

Nutidens folksjukdom är fördumning. Vill DN bidra till att den förvärras?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.