Informationskrigföring

Alternativmedia får större genomslag. Bakom dem står människor utan inkomster som säger sig jobba ideellt. Samtidigt ökar Rysslands informationskrigföring mot västvärlden, medan populistiska och Putinvänliga partier i väst går framåt. Bara de senaste åren. Är det bara fråga om sammanträffanden? Eller finns det ett samband? Jag ska inte svara på den frågan utan överlämnar det till dig.

Ett drev pågår mot svensk massmedia. Bakom drevet står enligt KIT Nyheter idag. Men vem står bakom Nyheter idag? En retorisk fråga. De besvarar den själva: Chang Frick, journalist med band till Sverigedemokraterna. Men vem står bakom Frick?

Det är en intressant fråga. Nej, Frick i sig är inte intressant. Det finns många SD-sympatisörer. Vissa är journalister. Det intressanta är snarare sammanhanget:

Informationskrigföring.

För att sammanfatta: Dagens Nyheter lyckades missa nyheten om sextrakasserier under en ungdomsfestival i Stockholm. Två år på raken. Nu anklagas DN för att ha mörkat som en del i någon slags ”PK-konspiration” med syfte att ”förtiga invandrares kriminalitet”. Det blev ett drev. Bakom drevet står Nyheter idag/Chang Frick. KIT börjar nysta i det och ser att Chang Frick tydligen saknar inkomster och egna tillgångar, men ändå sysselsätter sig med att skriva för Nyheter idag. Strax innan detta avslöjade Isobel Hadley-Kamptz att Frick arbetar eller har arbetat åt Russia Today. Det finns en koppling mellan Frick och Kreml.

Men nu lämnar vi ämnet Frick. Han är i sig ointressant i sammanhanget.

Russia Today är för den som inte vet en engelskspråkig ”nyhetstjänst” och en viktig pusselbit i Putins informationskrigföring mot västvärlden, och arbetar främst med att sprida vinklad information och propaganda från Kreml. En del av deras uppgift är att misskreditera västerländsk massmedia genom att sprida desinformation. De har bland annat spridit desinformation om nedskjutningen av MH17 över Ukraina, den ryska invasionen och annekteringen av Krim, de ryska trupperna i östra Ukraina och nedskjutningen av ett ryskt stridsplan i turkiskt luftrum. Detta blandar de med seriös och objektiv nyhetsjournalistik, för att göra nyhetskonsumenten osäker på vad som är sant och vad som är falskt, och därmed avfärda det mesta inom ”mainstreammedia” som bluff.

Vid sidan av Russia Today finns det flera andra ryska nyhetstjänster som arbetar med detta, samt olika agenter och ombud som verkar mer eller mindre autonomt i andra länder och förser västerländsk media med en mix av riktig och felaktig information. Jag tog upp detta i samband med ubåtsjakten 2014.

Målet är att få västerländsk massmedia att publicera motsägelsefull information och därmed tappa i trovärdighet hos de västerländska nyhetskonsumenterna. Vilket är precis vad som har skett de senaste åren. (Ryssarna tror däremot redan på allt Kreml påstår.)

Det här kan vara rena sammanträffanden. Hypotetiskt sett.

Om vi tittar närmare på utvecklingen i ett större perspektiv ser vi att Putin sedan millennieskiftet blivit allt mer auktoritär och att Ryssland börjat föra en allt mer aggressiv och konfrontativ politik mot övriga världen. När Kursk gick under i augusti 2000 blev rysk massmedia till ett hot för Putin. Gamla stormaktsdrömmar har sedan – genom Putins försorg – vaknat till liv igen i Ryssland. Samtidigt har högerextrema och främlingsfientliga krafter gjort landvinningar i västvärlden de senaste åren. En allmän fördumning har börjat sprida sig bland medborgarna, som i större omfattning börjat tro på konspirationsteorier och vända sig till ”alternativmedia” (dvs bloggar och oseriösa nättidningar) istället för de mer journalistiskt betonade medierna. Putin har på olika vägar gett europeiska populister och högerextremister ekonomiskt stöd, med målet att de ska försvaga sina egna länder inifrån och stärka Rysslands position internationellt sett.

Att göra detta helt öppet vore svårt, eftersom det då skulle bli uppenbart för de som ser sig som nationalister att de i själva verket arbetar åt främmande makt.

Därför fungerar stödet från ryskt håll på annat vis. Det kan ske i form av ”gåvor”, eller förmånliga lån (tänk 0% ränta och inga amorteringskrav, och kanske betalas i rubel…) från ryska banker som i sin tur styrs från Kreml.

Detta gör det lätt att finansiera lokala ombud, men svårt att spåra pengarna.

Men samtidigt finns det en del varningstecken. Kanske att någon arbetar heltid med att skriva artiklar för en nättidning utan omsättning, men utan att ha några egna tillgångar eller någon form av inkomst eller ekonomiskt stöd. Inga pengar på banken, ingen lön, ingen a-kassa, inget socialbidrag, inget studiestöd. Det går att leva snålt, men inte hur snålt som helst. Till syvende och sist måste man trots allt äta för att inte svälta ihjäl, betala hyran för att inte bli vräkt/räntan för att bostaden inte ska tas av banken, liksom alla räkningar för el, bredband och/eller telefon för att kunna verka.

Det finns en del sådana människor inom ”alternativmedia”, men jag är inte ute efter att peka ut någon enskild. Den infon är inte så svår att få fram för den som vill. Om de i sin tur har en del färdigheter inom kommunikation och journalistik kombinerat med en misstro mot samhället och demokratin blir de väldigt intressanta för just vår stora bängbula till granne i öster.

Dessutom sammanfaller mycket av det här rent tidsmässigt.

Dessa människor började precis som alternativmedia liksom högerpopulistiska och främlingsfientliga partier dyka upp ungefär samtidigt. De senaste 5-10 åren. Visserligen har Sverigedemokraterna funnits sedan 90-talet, men på den tiden var de en samling unga män med rakade skallar och bomberjackor som sprang omkring och heilade och viftade med svenska flaggor. Sedan blev de rumsrena och lärde sig att kommunicera och manipulera, och nå ut till gemene man. Allt på en gång. Högerpopulister/främlingsfientliga, alternativmedia, heltidsarbetande ”alternativjournalister” utan vare sig inkomst eller tillgångar.

Och det skedde i hela västvärlden.

Dessutom skedde det ungefär samtidigt som den ryska ekonomin kom på fötter och Putin inledde en mer aggressiv utrikespolitik, i kombination med att han började avveckla den lilla demokrati som fanns i Ryssland. Människor började försvinna för att de ställde fel frågor eller gav fel svar. Det finns två brytpunkter. Den första är att Putin stärkte greppet om den ryska politiken, tog kontroll över rysk massmedia och i praktiken förvandlade landet till en diktatur. Den andra är att den ryska ekonomin stärktes, vilket gav Kreml möjlighet att med ekonomiska styrmedel påverka andra länder inifrån.

När dessa två brytpunkter passerats tog det fart. Sverigedemokraterna blev rumsrena. Vi fick en uppsjö av sajter inom alternativmedia. Journalister och kommunikatörer som knappt ägde kläderna ge gick omkring i började jobba ”ideellt” för dessa sajter. Det blev en explosion av samhälls- och främlingsfientliga troll på nätet. Riktig massmedia började ifrågasättas och misskrediteras. Journalister och politiker började trakasseras i större omfattning än tidigare. Allt detta på en och samma gång!

Ja, handlar det om sammanträffanden? 

Äggkonton och SD-troll: ni behöver inte svara på den frågan. Inte här. Ni kommer att tala om konspirationsteorier, fantasier och mytomani. Det kommer att heta att jag är en SD-hatare/Sverigehatare. En del av er kommer att tala om karaktärsmord och förtal. Och eftersom jag inte kommer att släppa igenom sådana kommentarer  – i alla fall anonyma – kommer offerkoftan att åka på och det kommer heta att jag ”censurerar”. Fast ni gärna får uttrycka er på annat håll.

Allt enligt trollhandboken. Som är rysk.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.