Är medborgargarden framtiden?

Igår samlades ett medborgargarde nere på stan för att ge sig på de nordafrikanska lösdrivare som hänger vid Centralen. Polisen lyckades stoppa det i tid, men hur blir det nästa gång? Eller gången efter det? Det är dags att samhället återtar ansvaret och initiativet i den här frågan: att göra vardagen trygg för vanligt folk.

Vi har problem i samhället. Polisen som ska utgöra demokratins våldsmonopol tycks ha abdikerat från den rollen och en del vanliga människor är rädda. Rädda människor är farliga, eftersom de ofta gör dumma saker. Det är en sida av myntet. Men samtidigt måste vi förstå människors rädsla och ta den på allvar när den grundar sig på verkliga händelser och inte bara inbillning.

De nordafrikanska gatubarnen som hänger i centrala Stockholm är ett bra exempel på detta problem. Jag tänker inte använda begrepp som ensamkommande flyktingbarn, eftersom många av dem förmodligen inte är barn, och inte heller flyktingar i den mån att de sökt asyl i landet. Istället lever de på gatan och gör vad de kan för att hålla sig undan myndigheterna.

Människor har blivit rånade, misshandlade och våldtagna av de här gatubarnen. Eller lösdrivarna, som känns som ett mer passande begrepp. Många av dem är ju som sagt inte barn. De försörjer sig på kriminalitet som stölder och rån, och myndigheterna har hittills visat sig vara oförmögna att hantera problemet. Om det är vilja eller resurser som saknas låter jag vara osagt. Det är inte heller relevant. Det viktiga är att myndigheterna tar tag i problemet. Polisen gör vad jag kan förstå ett ganska bra jobb. De tar in dem, men sedan släpps de ofta ut direkt av åklagaren.

När vi hamnar i det här läget kan det börja spåra ur. Rejält.

Igår kväll fick polisen gå in och stoppa ett medborgargarde nere på stan som skulle ge sig på de här lösdrivarna. Enligt DN var det fråga om folk från supporterklubbarnas firmor här i stan. Dvs huliganer. Katerina Janouch skrev en mindre genomtänkt tweet där hon uttryckte sitt gillande för det (och gråter nu ut över det ”drev” hon anser sig ha blivit utsatt för). Samtidigt har jag förståelse för hennes reaktion, eftersom hon reagerar ungefär så som människor gör när de är rädda: obetänksamt. För många människor är det ju i första hand bara en fråga om att kunna röra sig fritt på stan utan att det är förenat med risker för hälsa och egendom. Men Janouch hyllar fel lösning:

Screenshot_2016-01-30-00-10-49.jpg

Jag måste erkänna att jag inte är odelat negativ till medborgargarden. När samhället sviker och inte kan garantera medborgarnas säkerhet i vardagen kan medborgargarden bli sista utvägen. Att kunna röra sig på stan eller i t-banan – vilket för många är en del av vardagen – utan att bli utsatt för brott är viktigt. Kan man inte det växer frustrationen och rädslan, och sedan dyker det upp medborgargarden som säger sig ta det ansvar som myndigheterna inte gör.

Men vill vi att Sverige förvandlas till ett sådant samhälle?

Nej, det vill vi inte. Medborgargarden gör i regel mer skada än nytta. Katerina Janouch tror kanske att en samling huliganer med kirurgisk precision skulle lyckas leta reda på just de nordafrikanska lösdrivare som skapar problem i Stockholm, och bland dem hitta just de som är mest kriminella för att sedan banka skiten ur dem. Nej, jag tror inte att många skulle känna sympati med en yrkeskriminell lösdrivare som blir slagen sönder och samman. (Den som är kriminell har själv valt att bli det, och får ta konsekvenserna.)

Problemet är bara att det är rent önsketänkande. Även om inte Katerina Janouch förstår det så är vi faktiskt ganska många som vet hur dessa huligangäng fungerar.

I deras ögon är en kriminell lösdrivare från Marocko en människa med mörkt hår. Och då kommer de ge sig på i princip alla som passar in på den beskrivningen. Vilket många gör. Däremot är det inte så stor chans att de lyckas hitta just de människor de är ute efter. Enligt uppgift består det här gänget av lösdrivare av ca 200 pers. Låter det mycket? Fundera då på hur många människor som rör sig runt Centralen/T-Centralen. De försvinner i mängden, helt enkelt.

Lyckligtvis slutade det inte så illa som det hade kunnat göra igår. Polisen fick stopp på det hela, och även om någon ev. blev misshandlad gick det förhållandevis bra. I alla fall den här gången.

Men hur blir det nästa gång? Eller nästnästa? Tro nu inte att det här är en isolerad händelse. Det kommer att dyka upp fler medborgargarden. Kanske med bättre planering och organisation. Och förr eller senare kommer en del av de här lösdrivarna förmodligen att råka riktigt illa ut, oavsett om man kan tycka att de förtjänar det eller inte. Måste det gå så långt att vi börjar hitta dem i Nybroviken eller Riddarfjärden för att problemet ska tas på allvar av myndigheterna?

Det finns bara ett sätt att sätta stopp för det här. Och det är att samhället kliver in och tar tillbaka initiativet i den här frågan.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.