En riktig bostadsminister den här gången

Nu har Kaplan avgått. Det är många som firar. En del gör det av mindre anständiga skäl (rasism och islamofobi), andra av politiska skäl, och vissa gör det pga missnöje med Kaplans insatser som minister. Jag är en av dem.

Vi har hört och läst mycket om Kaplans olika klavertramp de senaste dagarna. Själv är jag ofta kluven när dessa drev uppstår, eftersom de lätt blir osakliga. Men i Kaplans fall har jag sett det som ett nödvändigt ont: hade han inte tvingats bort hade han suttit kvar mandatperioden ut. Låt oss tala klarspråk:

Kaplan var en katastrof som bostadsminister!

Det där visar egentligen på det stora problemet inom svensk politik. Att som minister göra ett jobb som är under all kritik räcker liksom inte för att åka ut. Så länge man inte ertappas med svart hemhjälp, obetalda TV-licenser eller festandes med högerextremister blir man kvar på sin post.

Och det, bäste läsare, tycker jag är väldigt tråkigt. Kaplans ointresse för de frågor han satts att ansvara för räcker i mina ögon gott och väl för att kräva hans avgång.

Nu löste det sig i alla fall till sist, och kanske får vi nu en bostadsminister som faktiskt tar bostadsfrågan på allvar. Bostäder, stadsutveckling och IT hör till de viktigaste framtidsfrågorna för Sverige. Och vad har Kaplan gjort under sina 18 månader som ansvarig för dem? Tja, typ… ingenting? Jag förstår ärligt talat inte vad han faktiskt har gjort under den här tiden.

Samtidigt ser det här illa ut för Löfven, eftersom han satte helt fel person på dessa ministerposter. Och att han dessutom lät EN person ansvara för dessa områden. Var och en av dem är en heltidstjänst.

Är det kanske så illa att man inom regeringen i övrigt inte förstår hur viktigt detta är för en relativt framstående IT-nation som Sverige? Att IT-frågorna är viktiga, att IT-företagen (och andra företag med för den delen) behöver kunna rekrytera folk som inte redan bor i t ex Stockholm? Att det inte räcker med att subventionera några tusen lägenheter per år, eftersom de som vill bygga har pengar men ofta inte kan pga andra faktorer?

Så snälla Löfven, tänk till nu när Kaplans ersättare ska utses. Börja med att hitta någon som faktiskt är intresserad av dessa områden.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.