Jo, gamlingarna sabbade alltihop

Jag läste precis Paul Ronges tankar kring Brexit och hur folk röstade i frågan. Ronge skriver enligt min åsikt väldigt kloka saker, och det är sällan jag känner att han har helt fel. Men den här gången tycker jag det: gamlingarna sabbade visst alltihop.

För att sammanfatta omröstningen är det i det stora hela en generationsfråga. Ju yngre man var, desto hellre ville man stanna kvar i EU. Daily Mirror uttryckte det som att ”unga ville ha Brexit minst, men måste leva med det längst”, vilket Ronge reagerade mot. Jag anser å andra sidan att det är helt korrekt. Det är väl inte mer än rätt att dagens unga ska få forma den framtid de själva ska leva i?

Ronge antyder även att det kanske är så enkelt att de äldre bättre förstår vad det innebär att stå utanför EU, eftersom de i viss mån faktiskt har levt i ett Storbritannien som inte varit med i EU. En hel del brittiska väljare har dessutom levt innan vare sig EU eller föregångarna EEG och EG ens existerade.

Här handlar det dock om flera tankevurpor angående de äldres visdom:

  • Att äldre Brexit-anhängare känner att de hade det bättre innan Storbritannien gick med i EG är inte samma sak som att de faktiskt hade det bättre. Det betyder bara att de tror det.
  • Storbritannien har varit med i EG/EU sedan 1973, och det krävs väldigt bra minne för att minnas hur det faktiskt var innan dess. Mera troligt är det att de äldre Brexit-anhängarna precis som alla andra människor i första hand minns det positiva. Flera av dem har inte några egna minnen av den tiden.
  • Storbritannien existerar trots splendid isolation-illusionen inte i ett vakuum utan har precis som andra länder alltid påverkats av och påverkat sin omvärld. Det var en sak att stå utanför EG/EU före 1970-talet, men det är en helt annan sak att göra det idag eftersom dagens EU består av så många fler länder än då. Inser Brexit-anhängarna det?
  • Dagens Storbritannien är inte samma sak som det tidiga 1900-talet Storbritannien, vilket jag vet många britter saknar även om de aldrig upplevt det. Det brittiska imperiet med kolonier över hela världen och globalt inflytande existerar inte längre. Att gå med i EG var ett sätt att hantera dessa förändringar och ett sätt att modernisera den brittiska ekonomin. Även det är någonting som jag misstänker att de äldre väljarna inte förstår.

Så jo, gamlingarna sabbade alltihop. Kanske. Vi vet ju inte ännu hur Brexit rent konkret kommer att drabba britterna. Kanske blir det som Ronge tror. Att britterna kommer fortsätta att resa och jobba fritt inom EU, köpa tyska bilar, osv. Eller?

Jag misstänker däremot att det ligger i övriga EUs intresse att INTE ge britterna någon specialbehandling.

Det är fullt möjligt att EU kommer att statuera ett exempel och faktiskt stänga ut Storbritannien från allt det som vi inom EU nu börjat ta för givet eftersom det annars sänder signaler till övriga EU-länder att man kan äta kakan och ha den kvar. Och dessutom plocka russinen ur kakan utan att russinen i kakan försvinner.

Men det här kommer inte att ske över en natt. Och det kommer förmodligen inte att drabba gamlingarna på samma sätt som de yngre som ska leva med det här under betydligt längre tid än dagens 70- och 80-åringar.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.