Kan vi sluta med tramset, tack?

Nu tänkte även jag ge mig in i den senaste debatten om ”åsiktskorridoren”. Ni vet, det där med att Katerina Janouch tydligen inte får uttrycka sina åsikter, vilket hon låter meddela i våra största tidningar efter att hon uttryckt sina åsikter i en tjeckisk TV-kanal.

Flera andra namn inom massmedia håller med och låter i tidningar och andra medier meddela att de känner att de inte har någon möjlighet att uttrycka sina åsikter. Och tydligen anser Janouch att Alexander Wolodarski bör avsättas från sin post eftersom han genom sina åsikter hindrat henne från att uttrycka sina åsikter.

… är inte dessa metadebatter och debatter om yttrandefrihet härliga?

Jag ska sluta raljera nu. Jag tror eller i alla fall hoppas att du förstod min poäng. Gjorde du inte det kan du nog sluta läsa redan nu, för jag tror inte att du kommer att förstå resten heller.

I alla fall, yttrandefrihet innebär att du har rätt att uttrycka dina åsikter, samtidigt som andra har rätt att uttrycka sina åsikter om dig och dina åsikter. Är vi överens?

De har även rätt att diskutera dina åsikter med andra, precis som du har rätt att diskutera deras åsikter med någon. Du får kritisera men får vara beredd på att kritiseras. Du får till och med vara beredd på repressalier för att du uttrycker de åsikter du uttrycker. Precis som du har rätt att inom lagens råmärken utsätta andra för repressalier om de uttrycker åsikter som du inte gillar. Frihet och ansvar går nämligen hand i hand.

Men låt oss nu återvända till Janouch och göra ett försök att nyansera det hela en aning. Jag tänker utgå från antagandet att det Hynek Pallas påstår är sant. Att Katerina Janouch i tjeckisk TV sade det Pallas påstår att hon sade:

  • Pensionärerna är så fattiga att de inte har mat pga invandringen.
  • Folk dör pga långa vårdköer, också pga invandringen.
  • Folk saknar även bostad pga att bostäderna går till invandrarna.
  • Kvinnor våldtas och folk vågar inte gå ut.
  • Poliserna vill inte fortsätta som poliser.
  • Svenskar emigrerar en masse till USA och UK.
  • Svenskar lär sig skjuta för att de (”vi?”) känner sig osäkra.

Dessvärre uttrycker sig Pallas själv på ett sätt som gör mig osäker på om Janouch sade att 75% av flyktingarna är män som ljuger om sin ålder, om att landet är fullt av no go-zoner, osv. Men oavsett vilket är det nu vi kommer till det jag ser som graverande:

Sammanhanget.

Det Janouch sade var nämligen inte avsett för den svenska debatten! Hon sade det i tjeckisk TV. Det var avsett för tjeckiska TV-tittare. För att påverka den tjeckiska synen på invandring (och i andra hand tjeckernas syn på Sverige). Det var alltså inte för att göra ett inlägg i den svenska invandrings- och flyktingdebatten, utan för att svartmåla Sverige och underblåsa främlingsrädsla och främlingsfientlighet i Tjeckien med Sverige som varnande exempel.

Varför vill hon göra det? Är inte det en fråga som borde ställas?

Det hade varit en helt annan fråga om Janouch hade kommit med dessa påståenden i svensk media. Givetvis hade hon fått på skallen då också, men det hade inte upplevts som lika fult eftersom hon då hade gjort det mycket lättare att bemöta hennes påståenden. Och det hade också varit en helt annan fråga om hon hade kommit med saklig och faktabaserad kritik mot Sverige och det svenska systemet i tjeckisk TV. Då hade de tjeckiska tittarna kanske fått en negativ men ändå korrekt bild av Sverige.

Men sammantaget innebär det att hon har ljugit om oss bakom våra ryggar. 

Det är bland annat sammanhanget som gör skillnad mellan att kritisera och att baktala. Kritiserar gör man när man för fram ett kritiskt budskap till den det angår. För man fram samma budskap till någon annan utan den berördes vetskap baktalar man denne. Så enkelt är det.

Men sedan kan vi ju till Janouchs försvar säga att hon trots allt har delvis rätt. Många problem hon lyfter fram existerar faktiskt. Vi har svår bostadsbrist i storstäderna. Människor dör pga vårdköerna. Poliser slutar för att de inte orkar med. Fler känner sig otrygga. Många pensionärer är fattiga. Kanske är det även sant att folk lär sig att skjuta liksom att många emigrerar.

Däremot har Janouch fel om hon tror att allt beror på flyktingar/invandrare.

Polisen går visserligen på knäna. Men det beror kanske på att vi dels har väldigt få poliser per capita i det här landet och dels på att organisationen inte fungerar?

Visst har vi svår bostadsbrist. Men det beror kanske på att vi helt enkelt inte bygger – eller tillåter att det byggs! – tillräckligt många bostäder för att hålla jämna steg med det ökade behovet?

Ja, människor dör pga den svenska vården och på vårdköerna. Men det beror kanske på att vi låter den svenska vårdapparaten leka affär med NPM och andra idiotmetoder som inte fungerar inom vården?

Kanske känner sig fler otrygga. Men det innebär inte att vi är otrygga. Det handlar om en känsla. En känsla som möjligtvis uppstår pga att vissa människor jobbar hårt på att få oss att känna oss otrygga?

Folk blir fortfarande våldtagna. Däremot betyder en ökning av anmälda våldtäkter inte en ökning av faktiska våldtäkter, utan snarare på en ökad benägenhet att anmäla. Och glöm inte att en stor del av både våldtäkter och misshandel sker i nära relationer.

Att det finns många fattiga pensionärer är inte heller värt att orda om. Det stämmer. Men pensionerna finansieras inte på samma sätt via skattsedeln som flyktingmottagningen gör, utan genom öronmärkta pengar. Pengarna börjar ta slut för att pensionssystemet är felaktigt utformat. För att inbetalningarna under tidigare år grundat sig på antagandet att man normalt lever i ca 5 år efter pensionen, och inte 25-35 som är fallet med dagens pensionärer. För att pensionsåldern 65 år sattes då vi normalt levde till 70, och inte till 90 som idag.

Påståenden som att fler emigrerar och lär sig skjuta är kanske också riktiga. Men lär man sig skjuta för att man känner sig otrygg? Vi lever inte i Texas, så även om man kan skjuta kan man inte som vanlig medborgare gå beväpnad. Och att börja skjuta på misstänkta inbrottstjuvar i sitt eget hem är kanske inte heller någonting som man överväger bara för att man tar vapenlektioner (det skulle nämligen sluta med ett längre fängelsestraff än för den som bröt sig in och blev beskjuten). Och emigrerar man verkligen till USA eller Storbritannien för att man känner sig otrygg i Sverige? Att emigrera är ett stort projekt, och kanske snarare någonting man gör för att man vill ha nya upplevelser och/eller ge karriären en skjuts?

 

Fel, fel, fel och fel, osv. Det är kanske så enkelt att Katerina Janouch förstår sakernas tillstånd men inte orsakerna? Och att hon därmed borde låta andra dra slutsatserna om varför saker och ting är som de är istället för att sitta och fantisera i tjeckisk TV?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.